♥ the beauties and the handsome ♥

a SMALL princess
with a BIG heart

princess

My photo
i wanna be a GREAT person SOMEDAY : )

Friday, 29 July 2011

welcome Ramadhan . yay !

assalamualaikum and hi everyone : )

tadi pagi kat office ada bacaan yassin . alhamdulillah . hati rasa tenang . baca jantung Al-Quran kan . what do you expect . and biasa lah . lepas baca yassin tu . ada makan makan sikit . the best part is when we were told that there'll be tadarus Al-Quran . i was like WOW ! cool habis ni ( bahasa orang muda sekarang ) . kena cabut undi untuk tahu juzuk berapa yang kita kena baca . so , alhamdulillah . i manage to get juzuk 22 . so , throughout this coming ramadhan , i'll be reciting Quran .


kalam Allah : )
i was kinda excited actually . well , you know . bila tiba ramadhan je kita dapat this opportunity . so , we should grab it . isn't it ? i remember this one blogger used to say " as we grow up , we start to realize how much important Ramadhan to us than Syawal " . to me , it's true . because you know guys , bila kita da besar panjang ni , mana ada lagi dah kita nak dapat duit raya . jangan harap okay . even korang buat muka terpaling-adorable-sekali . sekian , harap maklum . kalau pagi Syawal lepas balik solat raya , salam salam atuk nenek mak ayah and sanak saudara semua , ingat all the elders nak kasi angpau kat korang ? mimpi lah . haishhh . kecewa sungguh : (

banyak benda yang aku sangat suka pasal Ramadhan : )

solat terawih .
so and this point we start to think back . it is worth it to light up all Ramadhan night with all ibadah sunat kan kan ? after all Ramadhan is better than thousands months . ( translate melayu kalau berbunyi begini , bulan Ramadhan lebih baik dari seribu bulan ) . see , banyak tu ganjaran yang kita akan dapat . plus everynight ada solat terawih which every single day has its own advantages ( kelebihan ) .

bulan Ramadhan je solat terawih . unik kan .
bersahur .
siapa yang tak suka atau jarang bersahur ? or yang sewaktu dengannya . yang terlajak tu tak apa . dimaafkan . people , do not skip your sahur okay ? sahur tu sunnah Nabi Muhammad s.a.w . so sunnah dapat pahal kan kawan kawan ? yay ! tambah pahala banyak banyak . aku sangat suka bersahur dengan family aku . ayah being so funny . pagi pagi buta orang mamai mamai . tapi kalau ada ayah aku , memang tak lama lah aku mamai . dah tergelak gelak . never mind . i'll be home by this weekend . so kita satu family boleh bersahur and berbuka puasa one happy family . double yay !! 

bazaar Ramadhan .
petang petang pula ada bazaar Ramadhan yang sangat menguji selera makan individu . haisshh . ikut rasa binasa . kalau ikutkan sangat rasa lapar petang time pergi bazaar , alamatnya memang binasa lah lepas berbuka . perut penuh . nak solat maghrib some more . then tunggu isyak . nak p masjid lagi . last last time terawih mengantuk . haha . *it happens to me* : D

bazaar malam malam .
ni pun best . last year time bulan Ramadhan ni lah activity aku and roomates and also him . lepas solat terawih , balik rumah cabut telekung and then siap siap nak pergi bazaar belakang rumah . dekat amat . rugi lah kalau tak pergi kan . tak beli apa apa pu actually . tapi seronok malam malam dapat jalan jalan . ye lah . siang siang save energy . so , malam ada banyak lah enery kan . ho yeahh !

actually banyak lagi benda yang i am so in love with Ramadhan . tapi masa mencemburui kita . klishe kan . so i guess that's all for now . till we meet again . oh yeah , one thing before i forget , welcome Ramadhan . and to all my dear Muslims friends , may this Ramadhan be the best of all . we never know if we could have another one next year .

thanks for reading . take care and have a nice day peeps ! : B


footnote : if i make mistakes , forgive me . and please let me know . because i'm a human being . human makes mistakes . that's a fact .




withahugesmile,
princess . xoxo : )

5 luahan:

MOHAMMAD AMIN BIN ZULKEPLI said...

hehehehe... da dua kali kite smbut ramadhan kt melaka... mggu dpn stst la kite bepuasa... nnt muke sume stok lapa2 je an b....

princess said...

hehehe . aah kan 2 tahun da . kejap je rasanya . betul2 . lapa je masing2 . tapi nasib abes awal kan . 4.30 da balik .

hazirah maulizan said...

ske post ni :D

princess said...

thanks hazirah si manis : )

hazirah maulizan said...

welcome princess si comel :)