♥ the beauties and the handsome ♥

a SMALL princess
with a BIG heart

princess

My photo
i wanna be a GREAT person SOMEDAY : )

Wednesday, 2 November 2011

hari hujan , bestnya kalau . . .

assalamualaikum and hi everyone : )


nota comel : sejuknya hohoii . kipas nombor satu je ain buka -.-


lately boleh kata setiap petang and malam hujan . musim tengkujuh kan ? by definition , musim tengkujuh ialah"Musim tengkujuh di Malaysia iaitu bulan November dan Disember membawa hujan lebat melampau setiap tahun dan boleh menyebabkan banjir , banjir kilat dan tanah runtuh" - wikipedia,2011 . 


so  no wonder lah it's always raining . sampai hujan and ain dah jadi mesra gitu . ahaks . there are few things that i reaallllyyyyyy LOVE to do when it's raining outside . i bet you too : )
http://www.emocutez.com


1. having a cup of hot drink .


terliur sudah . haha


tengok tajuk je pun dah macam 'oh yummy !!' kan ? badan tengah sejuk sejuk . siap rasa nak selubung dalam selimut tebal tebal and siap sarung socks . lepas tu , hirup hot chocolate , tea or any drink yang panas . the feeling is AWESOME !! rasa macam terbang di awangan -- wonderland ! yay


http://www.emocutez.com


2. main hujan 


okay . this is one of my favourite tahu ? since malaysia terletak di garisan khatulistiwa , kita hanya dapat rasa hujan and panas sepanjang tahun . thanks Allah . so , tak kan lah ain nak harap kan snow turun . lalu berlari lari pecut keluar rumah and buat snowman ? never ! so , mandi hujan lah gantinya . yes !


dancing in the rain : )

kecil kecil dulu memang sakan lah kitorang adik beradik mandi hujan sambil pakai seluar pendek . padahal air nya paras buku lali je pun . tu dah rasa best kemain lah tu . sampai mak jerit jerit kat pintu dapur . tapi kitorang anak anak yang degil tegar ni terus jerit kesukaan . abaikan je . lalala . dah besar tak boleh dah . kena segan segan sikit : P diskriminasi sungguh : (






3. makan pisang goreng percuma yang panas 


tak kira . esok nak beli !


ni lagi satu . sedapnya kalau dapat makan pisang goreng panas panas . it's freaking cold outside . sambil minum hot tea or hot chocolate , makan pula pisang goreng . dah la panas , sedap pulak tu . memang perfect combination lah . makan hari hari lepas hujan pun tak apa . tak jemu kan ? 


4. update blog 


point ni saja letak . kalau rumah ain kat klang tak ada internet . so kira point ni tak kuat sangat lah . hee . tapi memang best kalau time hujan hujan macam ni , kita update blog . lepas dah makan and minum semua tu , jari jari runcing laju je menaip . aicehhh . cuba praktis kan untuk taip any assignment or report time hujan . adakah se'best' taip entry baru ? you answer it ! teheee
 http://www.emocutez.com

5. sleep 

okay . i purposely put this activity on the second last list . sangat tak cool kalau kita laju laju grab blanket and bantal bushuuk time hujan lebat kat luar . tak best okay . tak dapat nak nikmati nikmat hujan . habiskan few hours dengan tidur ? rugi okay . bila bangun je , hari dah terang . tak best kan . nak tidur malam lah baru best . tidur sampai pagi pun tak apa . 
http://www.emocutez.com

6. dapat berdoa 

i bet you guys already knew that it is good to pray . antara waktu yang mustajab untuk kita berdoa ialah ketika hujan . itulah hikmah hujan diturunkan . jangan lah kita mengeluh pula . tak baik . sebab Allah bagi nikmat kat hamba-hambaNya . Allah nak suruh hambaNya banyak kan berdoa . lagi banyak hujan , lagi banyak kita berdoa , lagi mustajab . insyaAllah . 


jom kita amalkan : D

ain pun baru tahu ada doa ketika hujan . malu je =.=' . tapi it's okay kan . better late than never . if you guys have anything to add or criticize , let me know . ain dalam proses nak perbaiki diri yang lemah ni : )

so , i guess that's all for now people . till we meet again .

thanks for reading and have a nice day peeps . 

18 luahan:

budak penjara said...

klu org laki suka gk bila hujan..tapi x suka sngt bila hujan petang..sbb x dpt nk men bola..haha

princess said...

@budak penjara haha . macam tu pun ado ? hehe . main bola time hujan lagi best . baru mencabar . haha

Yana Nanako said...

sedapnya lahai bila tengok makanan-makanan tu.. terasa laperr.. hehehe

princess said...

hahaha . jom makan . ayuhh !!

Dhiya Fariza said...

Tempat dhiya pun sejuk tapi sebab winter. Hujan batu je ada. Huwaaaaaaaaaa nak goreng pisang :( kat sini jarang hujan sedih nak doa byk2 time hujan :(

princess said...

@dhiya lets switch places for a couple of days . hehe . kalau roses boleh sampai , apatah lagi goreng pisang . hehe . doa ble hujan batu lah . kre hujan lah tu kan ? : )

mumble bubble said...

sometime la kan. ujan ni best.
tapi kdg2, x jugak. coz nnti kasut rosak :'(
tapi kan, dah lama tak main ujan. hehe

princess said...

@mumble kalau rosak , beli baru je . heee . best kan main hujan : )

Azie Azman said...

kite pun baru tau ain yang ade doa hujan :)
yang kite tau doa senang makbul kalau berdoa time hujan kan?
btw bende kite paling suka buat time hujan is tidowwww! :DD

eliza aiza said...

ain kite tgah lepak blog awak nak cari idea ni...hehehehe

MOHAMMAD AMIN BIN ZULKEPLI said...

saya suke tido time ujan2... kene plk ngan blanket mcm kt hotel 5*... errrmmm... xingat nk p keje la nmpknye...

onie said...

Bersyukur dengan setiap titisan yang dialirkan....

princess said...

kte pom baru tahu . hee . tido time hujan mmg asyik asyik gituuu . kalau ada kelas time hujan tak best :'(

princess said...

@eliza heee . yaayyy !! excitednya kita lahaaiii : )

thanks sayang (in advance) . heee

princess said...

@love hahah . sepesen lah kte . tapi kenapa 5* je . nape tak 7 8 9 and honey * jehh ?

princess said...

@onie yes ! totally agree with you onie . semua nikmat patut disyukuri . alhamdulillah : )

Nyamuk Terbang said...

solat utk mntk turun hujan pn ad kn?? ^^

princess said...

@nyamuk aah . sesuai utk tempat yang dilanda kemarau : )