♥ the beauties and the handsome ♥

a SMALL princess
with a BIG heart

princess

My photo
i wanna be a GREAT person SOMEDAY : )

Saturday, 8 October 2011

untunglah .

assalamualaikum and hi everyone : )

dah lama sangat dah jari jemari ni tak menaip . huuu . bukan tak nak story story kat blog ni but then lately agak busy . ditambah pulak dengan kemalasan . well , biasa lah tu  kan . http://www.emocutez.com. tadi tiba-tiba dapat idea yang macam best bajet best  . so aku pun laju-laju klik google chrome . so , here am i . typing and typing . hehe . pantas saja jari jari aku menari kat keyboard papan kekunci . konon idea mencurah curah jatuh ke ladang gandum . enough of talking nonsense , back to the main idea i'm writing here : ) 

http://www.emocutez.com

untung . untung tu tak mengalami kerugian . which is bagus lah kan . untung pihak yang dapat keuntungan tu lah of course . bukan untung rugi aka profit & loss itu ye kawan kawan . untung tu juga boleh refer to a situation that put someone in a very favourable condition . my very humble point of view : ) oh yes , and my example would be gentlemen and ladies . aku akan cakap apa untungnya jadi lelaki dan juga wanita . 







pakaian dan jualan murah : )


ladies : 
dari aspek pakaian , perempuan punya kelebihan . kalau korang pergi shopping malls most of the outlets jual baju baju perempuan kan . tudung lah , shirt lah , blouse lagi , pants , skirts , and so on . fuhh , sungguh banyak . tak larat nak list kan satu satu . bertuah kan perempuan . boleh bawa duit kepuk kepuk then jalan laju laju pergi jusco yang dekat dengan rumah sewa , then terus shop shop and shop . sampai dah habis duit baru boleh stop . macam pantun dua kerat pula . teheee . kalau tiba musim perayaan , tak kira lah raya apa sekali pun , bukan main banyak lagi sale . jusco , parkson , oreef , first lady , pdi , mng and semua jenama kedai yang ada kat malaysia ni nak buat sale . selalunya pakaian wanita yang sale dia tebaik tu ! when it comes to women's apparel , we have blouses , shirts , baju pregnant mommies and etc . banyak kan .


gents :
lelaki punya macam tak sale saja . kasihan kasihan . kalau korang ingat lagi , time nak raya hari tu , pakaian lelaki ke yang banyak gila dijual kat bazaar malam malam tu ? ke pakaian si wanita . nah , nampak tak untungnya jadi wanita . you have lots and lots of CHOICES okay . kesian kaum lelaki . besides that , pakaian lelaki kan macam tak ada variety . shirt , kemeja and pant . itu sahaja .  


appearance (make up)




personally , aku bukan jenis yang suka pakai make up . tak suka plus tak biasa . suka tengok orang pakai make up . tapi diri sendiri tak reti . kasihan kamu . tapi pada aku , kalau dalam isu ni , lelaki menang . sebab apa ? korang pernah tengok tak lelaki keluar rumah pakai at least foundation ? or lip gloss ? eyeliner perhaps . never isn't it ? kaum adam lah yang paling simple dalam hal hal pengurusan diri (bukan nak kurus kan diri tahu ?) . paling kuat pun dorang just pakai deodorant and then sembur dua tiga kali perfume . terus berlalu keluar . aku tengok adik lelaki aku lah contohnya kan dia senang saja kalau nak bersiap tu . but when it comes to us - the ladies in the house . omak ai , bukan main lama lagi nak siap . mak dah panggil panggil pom tak sedar diri juga nak turun . ampunkan anakmu ini . see , best kan lelaki . tak payah nak pergi watson or guardian or the body shop and etc . 

solat jumaat

oh yes . yang ini untungnya ada pada both sexes . 


ladies : 
untungnya jadi ladies . bila officemates pergi masjid time lunch hour , mereka seronok sakan lunch kat mcD- mcvalue lunch lagi . lepas tu , ada masa lagi pergi jalan jalan ambil angin sambil window shopping . kalau dah dapat gaji , shopping saja terus . tak gitu you alls . even aku and my colleagues used to go to mydin nearby our office . mydin pun jadilah . haha . kalau malas nak keluar , boleh tidur kat office , tak pun online dengan jayanya . yay ! 


gents : 
on the other hand , lelaki pun untung juga . siapa yang kena solat zuhur 4 rakaat ? wanita . siapa yang tak dapat pahala dengar kuthbah jumaat ? wanita . siapa yang tak dapat solat jemaah ? wanita . siapa yang dapat semua tu ? LELAKI okay . untungkan lelaki . solat zuhur 2 raakat saja . dapat pahala berjemaah some more . cool isn't it ? so , pedulikan rakan wanita anda ya wahai lelaki sekalian . anda pun dapat kelebihan . yay ! high five cepat ! : )


puasa - puasa ganti 


ladies :
kalau bulan ramadhan , kaum wanita lah yang paling tak berpeluang nak puasa penuh . oh , sungguh kasihan . tapi tapi , jangan sesekali menyesal dilahirkan sebagai wanita ya ! sebab kita kan boleh puasa ganti . best best . tapi jangan ambil kesempatan tak nak puasa . dengan guna alasan - i cuti , maaf . haha

gents :
you guys memang kena and boleh puasa cukup sebulan . confirm okay . so , korang tak perlu lah heboh heboh nak start ganti puasa lepas 2 syawal tu . korang boleh makan puas puas . tapi amat digalakkan kalau nak puasa enam . untung kan wahai lelaki

kekuatan fizikal 

ladies :
wanita apparently seems to be more fragile . lemah lembut , sopan santun and sungguh manis dipandang . honestly , wanita tak ada lah kuat sangat , physically . nak suruh panjat pokok kelapa , tak kan lah emak nak suruh aku ni . mesti lah mak suruh adik lelaki aku . so terbukti kan lelaki lebih kuat . okay aku faham perempuan pun boleh buat macam itu . yes i get it . tapi kan ke kurang manis kalau kau nampak aku sedang panjat pokok kelapa . haha . tapi Allah jadikan wanita itu kuat untuk melahirkan zuriat . sakit tahu nak beranak . tapi aku tak ada experience . wanita juga lebih kuat emotionally . walaupun korang nampak dorang menangis , actually their getting stronger each time after they cried . macam nak kumpul kekuatan lah .http://www.emocutez.com 

gents :
sebaliknya , lelaki memang gagah perkasa . as a protector . ketua keluarga kan . mesti lah protective and gagah perkasa . banyak watak superhero daripada superwoman kan ? batman , spiderman , kluangman , superman and etc . lelaki boleh angkat berat berat . and dorang akan nampak sangat macho bila dorang tolong para wanita . angkat beras , sanggup berdiri untuk bagi seat , sanggup tahan trafik untuk bagi kita lintas and etc . gaya mutu keunggulan habis . boleh cair hati ini . hehe . dah terbukti lah lelaki punya kekuatan fizikal . congratulations !http://www.emocutez.com


lastly , aku nak tegaskan motif aku story pasal ni bukan lah untuk menyentuh sensitivity sesiapa pun . minta maaf sangat sangat . if anyone find my post above is offended , let me know okay .  i just want that all of us to be grateful of what we have . to be born either as a man or as a woman is a treasure that we should be proud of . lelaki ke wanita ke , tak kisah lah . janji setiap orang yang tercipta di muka bumi ni ada kelebihan mereka yang tersendiri kan . life is too short to be wasted . setiap kejadian Allah itu indah . praise the Creator and not the creation . subhanallah : )












9 luahan:

Azie Azman said...

haha..bab baju memang plg betul..pompuan ah boleh beli 3 baju..
tapi laki baru dapat satu..hehe

princess said...

hahaha . kaaann . wanita mmg hebat : )

sue perbs.. said...

stuju dngn semua ni... yg peling setuju bab bersiap tu lah.. pompun memg slalu lmbt klu nk bsiap.. hehe

princess said...

hehe . tahu takpe . perlu maintain cantik before keluar rumah : ) thanks sue

meaw said...

istimewanya perempuan :D



p/s:saya duduk di puncak alam ...

MOHAMMAD AMIN BIN ZULKEPLI said...

hehehe... untungla jd saya an... hehehe

princess said...

aah dear . saya pom untung jd wanita . acecehh : )

Dhiya Fariza said...

wise view indeed. :)

princess said...

sukalah camni . thanks dhiya .